A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelheti. Az állami támogatást felhasználhatja új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthona bővítésére is.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Hogyan működik?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami azt jelenti, hogy Önnek nem kell visszafizetnie az összeget, ha teljesíti a szerződésben foglaltakat. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.A hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

Hány gyermektől vehető igénybe?

A CSOK-ot már 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelheti. Mit jelent ez?

Mekkora a támogatás összege?

600 000 Ft - 10 000 000 Ft

A támogatás összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.A hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

1 GYERMEK ESETÉN2 gyermek esetén3 gyermek esetén4 vagy több gyermek esetén
Hasznos alapterület - új lakásA hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget., használt lakás, használt lakóházlegalább 40 m²legalább 50 m²legalább 60 m²új lakás esetén legalább 60 m², használt lakás esetén legalább 70 m²
Hasznos alapterület - új lakóházA hasznos alapterület azon helyiségek 1,9 méter belmagasságot elérő alapterületének összege, amelyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők és az alábbi típusú helyiségek valamelyikébe esnek: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC, kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.legalább 70 m²legalább 80 m²legalább 90 m²
Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén600 000 Ft2 600 000 Ft10 000 000 Ft
Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén600 000 Ft1 430 000 Ft2 200 000 Ft2 750 000 Ft

1 GYERMEK ESETÉN

2 gyermek esetén

3 gyermek esetén

4 vagy több gyermek esetén

 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 40 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 70 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén600 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén600 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 50 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 80 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén2 600 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén1 430 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházlegalább 60 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 90 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén10 000 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén2 200 000 Ft
 • Hasznos alapterület - új lakás, használt lakás, használt lakóházúj lakás esetén legalább 60 m², használt lakás esetén legalább 70 m²
 • Hasznos alapterület - új lakóházlegalább 90 m²
 • Támogatás összege új lakás/lakóház vásárlása, építése esetén10 000 000 Ft
 • Támogatás összege használt lakás/lakóház vásárlása, vagy meglévő lakás bővítése esetén2 750 000 Ft

Nem felel meg a feltételeknek?

Amennyiben az új lakás vásárlására, építésre nyújtott CSOK feltételeinek nem felel meg, de a használt lakás vásárlására nyújtott CSOK feltételeinek igen, akkor a használt lakás vásárlására fordítható támogatás összege új lakás vásárlására, illetve építésre is igénybe vehető.

Egyéb tudnivalók

 • Ha már vettek igénybe korábban gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a korábban igénybe vett állami támogatás és a most igénybe vehető támogatás különbözete igényelhető. A kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy az ezt megelőlegező kölcsön összegét.
 • Többgyermekes családok új vagy használt lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé max. 25 évre (CSOK + Hitel):
  • 3 vagy több gyermek esetén max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén max. 10 millió Ft-ot.
 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni.
 • Adó- visszatérítési (ÁFA) támogatás egyidejű igénybevétele esetén az igényelt magasabb összegű támogatás bírálati díját kell megfizetni.

Érdekli az ajánlat? Kérjen visszahívást!

Hirdetmények, üzletszabályzatok, termékismertetők